logo
info@nationaalbossenfonds.nl | Tel: 026-84 50 894

Venneperhout

Het eerste bos van het Nationaal Bossenfonds ligt in Venneperhout, Nieuw Vennep. Hier zijn op 29 november 2011 de eerste bomen tijdens een feestelijke lancering de grond in gegaan. Het bos beslaat in totaal bijna 2,5 hectare en is mede mogelijk gemaakt door Vliegtickets.nl en Trees for Traffic.

 

Het Venneperhout bos is een jong park met ontwikkelende natuur. Toch is er al veel natuur te ontdekken. In de lente kleuren de slootkanten geel van het klein hoefblad. Er groeien orchideeën, zoals de gevlekte orchis.’s Morgens vroeg tref je er patrijzen, die vanuit de akkers op zoek gaan naar beschutting en voedsel. Ook worden er regelmatig vossen gezien. De vogelaar onder ons ziet er roofvogels als torenvalk en boomvalk.

 

Én in dit jonge park is ook nog oude cultuurhistorie te vinden. De 500 jaar oude El boom werd vroeger overal in de Haarlemmermeer geplant, precies halverwege de pas aangelegde landbouwkavels. Hier schuilden landarbeiders bij regen en in de zomer bood de boom hen schaduw tijdens het middageten.

 

Meer informatie over het bos in Venneperhout is te vinden op de website van staatsbosbeheer.

 

Bomenteller

90511