logo
info@nationaalbossenfonds.nl | Tel: 026-84 50 894

Nationale Actie Plantweek 20-27 november


De Nationale Actie Plantweek: Een boom voor iedereen!

 

Tijdens de Nationale Actie Plantweek van 20 tot en met 27 november vraagt Nederland aandacht voor meer groen op de wereld. Het Nederlandse bedrijfsleven realiseert tijdens deze actieweek dagelijks op verschillende plekken een bos om zo bij te dragen aan het herstel van natuur en milieu.

 

Met “een boom voor iedereen” wil de Nederlandse Stichting Trees for All  het verschil maken. “Soms droom ik er van om iets moois te doen voor onze wereld. Als ambassadeur van de campagne ‘een boom voor iedereen’ kan ik deze droom uit laten komen,” aldus RTL tuinman Lodewijk Hoekstra. Nederlandse bedrijven, zoals als De ASN Bank en RET, trappen deze campagne af door in de plantweek alvast de eerste bomen te planten.

Het programma

20/11 Plant dag ASN Bank (met Lodewijk Hoekstra) in het Bentwoud

23/11 Plant dag RET in het Waalbos

25/11 Climate Miles met Marjan Minnesma, landbouw en bomen

26/11 Herdenkingsbomen Philip de Roo en Marc Cornelissen in Leiderschapslaan in het Bentwoud

27/11 Plant dag Kiehl’s Since 1851, Wessanen Benelux en Gomes in Park 21

27/11 Groene Top Trein met Lodewijk Hoekstra

Uit het in september 2015 in Nature gepubliceerde onderzoek naar de wereldwijde bomendichtheid blijkt dat er jaarlijks 15 miljard bomen verdwijnen. De hoeveelheid bomen is sinds het begin van onze beschaving gedaald met bijna 50%. En hoewel het aantal duurzame bosprojecten in aantal stijgt wordt slechts een klein deel van de gekapte bomen terug geplant. Alle wereldwijde bosprojecten samen komt dat aantal op ongeveer 5 miljard. Netto verliezen we 10 miljard bomen per jaar.

Bomen bieden bescherming, zorgen voor zuurstof, zuiveren de lucht van CO2, produceren zuurstof, vruchten, hout, ze bieden onderdak en bescherming en gaan uitdroging en erosie tegen. De gezamenlijke missie van de Nationale Actie Plantweek is om door het aanplanten van bomen en bos een concrete bijdrage te leveren aan een duurzamere leefomgeving, en hiermee de aarde meer terug te geven dan we er van nemen.

Ontbossing is voor 20% verantwoordelijk voor het klimaatprobleem. Aan de vooravond van de klimaatconferentie van Parijs is tijd voor concrete actie. We gaan bomen planten. Het Nederlandse bedrijfsleven geeft het goede voorbeeld door in de actieweek dagelijks een bos te realiseren. Marjan Minnesma van Urgenda gaat tijdens haar Climate Miles wandeling richting Parijs dieper in op de invloed van bomen op het klimaat. Lodewijk Hoekstra, ambassadeur van Trees for All, vraagt in De Groene Top Trein op 27 november, aandacht voor het belang van bomen bij burgers, bedrijven en politiek Nederland. Met als doel om bomen en bos op de agenda te krijgen van de Klimaattop in Parijs.

De Nationale Actie Plantweek is mogelijk gemaakt door de medeverantwoordelijken voor de inrichting van het landschap als Staatsbosbeheer, Het Nationaal Bossenfonds, Landinrichtingscommissie IJsselmonde en de gemeente Haarlemmermeer, zij zorgen er voor dat bos een plek krijgt en dat het duurzaam wordt beheerd. Bedrijven waaronder de ASN Bank, RET, Wessanen Benelux, Kiehl’s Since 1851, NL Greenlabel en Gomes gaan op verschillende dagen zelf met de voeten in de klei om de eerste bomen te planten. Deze bedrijven realiseren hun eigen bedrijfsbossen met medewerkers, klanten en/of relaties. Door een boom te planten kan een ieder zelf zijn boompje bijdragen aan een groener Nederland en een groenere wereld.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en interesse om verslag te doen kunt u contact opnemen met 

Petra Hofs (06 19959337), Communicatie Adviseur Trees for All. 


Bomenteller

90511